Skivbolaget Motown

Staden Detroit är mittpunkten för den amerikanska bilindustrin. Den kallas ofta för ”Motor Town”, och säkerligen var det därför den då 29-årige Berry Gordy döpte sitt nystartade skivbolag till ”Motown Records”. Året var 1959, och med de 800 dollar han lånat av sina föräldrar lade han grunden till den bedrift som senare skulle spela en stor roll i musikhistorien. Motown Records var nämligen det första skivbolag som var ägt uteslutande av svarta amerikaner och Berry Gordy signade bland annat artister som The Jackson 5, Stevie Wonder och The Supremes.

Stilen som fått hela världen att dansa

Det är svårt att missa den effekt som följt efter att Gordy satt svarta artister på världskartan. Den sköna Motown-stilen har fått folk på fötter världen över, och än idag ramlar hyllningarna in från alla håll och kanter. Artister har spelat in hyllningsalbum och det har gjorts konserter och musikaler med den nu klassiska Motown-funken. Soulen ekar högt över gator och torg där festivaler anordnats i Motowns ära. Här i Sverige har vi kunnat njuta av Afro-Dites hyllning, en färgsprakande show som fått stående ovationer.

En man med stora drömmar

Med de pengar han lånat lade Gordy en deposition på ett slitet två-våningshus i en nedgången del av Detroit. Det han inte visste då var att detta hus skulle komma att bli den första byggstenen till ett imperium. Utan tillgång till duktiga hantverkare och inspirerande byggtips som vi idag kan hitta på t.ex. Byggmax.se fick han ta saken i egna händer. Garaget användes som inspelningsstudio, och köket som kontrollrum medan Gordy och hans fru bodde på övervåningen. Över ytterdörren hängde han en skylt där han plitat ner två ord, som en motivation för sin framtidsvision – ”Hitsville USA”.

Leave a Reply

mts_best