Universal Music Group

Universal Music Group är en av världens största musikproducenter och brukar räknas till ’The big three’ inom branschen tillsammans med Sony Music och Warner Music Group. Universal grundades som Decca Records redan 1929 i Storbritannien, men flyttade till USA 1934 av rädsla för oroligheterna i Europa. Efter ett namnbyte till MCA, och sedan ännu ett till MCA Music Entertainment Group, och ett stort antal uppköp och sammanslagningar med andra företag fick företaget namnet Universal Music Group så sent som 1996. Företaget är idag baserade i Santa Monica, Kalifornien, och har nästan 7000 anställda spridda över USA och världen. Under sig har de en enorm mängd skivbolag som A&M Records, Capital Records, Capitol Music Group och många, många fler. Universal Music Group är som namnet antyder kopplade till den världskända filmproducenten Universal Pictures. De har även en skivbolag i Sverige; Universal Music Sweden. Universal har genom åren via sina många skivbolag representerat världsartister som ABBA, Eminem, Guns N’ Roses och många fler.

Universal Music Groups artister

Universal Music Group har rättigheterna till flera stora artisters musik. Dessa är inordnade under deras otaliga labels. Ett välkänt exempel är Capitol Records som idag ägs av Universal. Bara denna label har idag signat världsartister som Paul McCartney, Mary J. Blige, The Beach Boys, The Beastie Boys, Neil Diamond, Eagles, Katy Perry, Brian Wilson, Beck, Avenged Sevenfold, 5 Seconds of Summer och Don Henley. Ett annat exempel är det klassiska A&M Records, som blev en del av Universal under mitten av 1990-talet. De har genom åren haft stora artister så som Sting, Supertramp, Bryan Adams, Liza Minnelli, The Carpenters, Janet Jackson, Cat Stevens, Peter Frampton, Styx, Joan Baez, The Police, CeCe Peniston, Soundgarden, och Sheryl Crow. I Sverige äger Universal flera labels, bland annat Capitol Music Group Sweden och Stockholm Records som har och har haft välkända artister som The Poodles, Jill Johnson, Shirley Clamp, Nanne Grönvall, E-Type och Army of Lovers. Man kan undra hur det kommer sig att Universal Music Group blivit så pass stora. Är det ren tur eller en förmåga att se talangfulla bolag och musiker?

Universal kan musik

Även om Universal Music Group ursprungligen tänkts som en del av Universals filmproduktion har den idag utvecklats till en av musikbranschens tre största aktörer. Genom åren har en oerhörd mängd artister nått kändisskap och fått sprida sin musik tack vare Universal Music Group. Under 2014 köpte Universal upp det Londonbaserade Eagle Rock Entertainment, ett bolag känt för sina musikvideos. Detta är första gången Universal Music Group börjat producera film och TV. Förutom musikvideos har Universal tillsammans med Eagle Rock Entertainment hittills bidragit till produktionen om en dokumentär om Kurt Cobain och en om The Beatles. 2016 släppte de den första egenproducerade dokumentären ’Amy’ som handlade om Amy Winehouses liv. Idag har Universal Music Group flera företag under sig som producerar film och TV. Vi diskuterade tidigare vad anledningarna till Universals framgång i musikbranschen kunde bero på. Oavsett svaret så är nära kontakter med filmbranschen en otvivelaktig fördel. Men i slutet så gäller det att skriva kontrakt med rätt artister; och Universal har haft en lång linje av dem.

Leave a Reply

mts_best