Indieskivbolag

Indie i musikvärlden står för ”independent”, med vilket man avser ett litet, oberoende skivbolag – i motsats till de stora, kommersiella skivbolagen. Benämningen ”indie” för denna typ av skivbolag började förekomma under 1970-talet, och det var också under denna period som allt fler oberoende skivbolag började växa fram i Storbritannien, som en följd av punkrörelsen där.

Än idag finns en mängd oberoende skivbolag världen över. Ett känt sådant som är baserat i Sverige är Konichiwa Records, som grundades av den svenska artisten Robyn år 2004. Namnet kommer från den japanska hälsningsfrasen ”konichiwa”, som rapparen RZA i en sketch använder i frasen ”Konichiwa bitches”. Bakgrunden till att Robyn ville starta sitt eget skivbolag var att hon kände sig tvungen att göra konstnärliga kompromisser med sin musik på sitt förra skivbolag, Jive Records. Hon köpte sig därför loss från sitt kontrakt där, för att kunna ge ut den musik hon själv ville på sitt eget skivbolag. Om du är ett stort fan av Robyn och den musik som har getts ut på hennes skivbolag, kan ett sätt att visa din uppskattning, samtidigt som du får ett personligt och snyggt hem, vara att måla ett stiliserat porträtt av Robyn som en muralmålning. Du kan få hjälp med måleri i Stockholm på Vimalar.se.800px-robynin2011_cropped

Ett independent skivbolag som framförallt är känt inom heavy metal-kretsar är Roadrunner Records, som ursprungligen bildades i Nederländerna. Det grundades redan år 1980, och baserade till en början sin verksamhet på att importera inspelningar från amerikanska metalband. Så småningom öppnade dock Roadrunner Records ett kontor i USA, och därefter även i England, Tyskland, Frankrike, Japan, Australien och i Danmark. Roadrunner har kanske framförallt blivit känt i Sverige, Danmark och Norge för att de hanterade Metallicas tidiga utgåvor i Skandinavien.

Ett annat skivbolag som riktar in sig på en särskild typ av musik är Madison Gate Records, ett amerikanskt indiebolag som framförallt ger ut soundtracks från filmer. De har dock gjort ett undantag från denna genre, då de även gav ut a cappella-gruppen Pentatonix’ album, innan gruppen skrev kontrakt med RCA år 2014.

Leave a Reply

mts_best