Så tjänar du pengar på din musik

Har du funderat på hur du tar din musik till nästa nivå? Oavsett om du är en del av ett band eller om du skriver och spelar din egen musik så är det viktigt att emellanåt stanna upp och ta ut en riktning över vad du eller ditt band vill göra. Om du eller ni är redo att ta nästa steg och faktiskt vill leva på er musik är det här en text för dig.

Tips för att komma igång

Ett steg i rätt riktning om du eller ni verkligen vill satsa på er musik är att starta ett gemensamt eller ett eget företag. Antingen som en gemensam förening eller företag eller som en enskild firma. Om du behöver hjälp med att starta upp ditt företag är det ett bra tips att använda dig av företagskredit och liknande finansiering. På det sättet kan du komma igång snabbt och slipper spara ihop till ditt startkapital själv. Det behöver inte alls vara särskilt svårt eller ta massor med onödig tid att driva företag om du eller ni lägger en bra grund från början.

Att spela musik eller leva som musiker behöver inte bara drivas av din glädje eller vilja att skapa musik. Du kan också tjäna pengar på och överleva med hjälp av din musik. Det kan kännas svårt till en början, speciellt om du vill slå igenom som artist, men saknar ett management eller skivbolag som backar upp dig eller dig och ditt band.

Det leder oss in på ett annat bra tips. Om du vill slå igenom som soloartist eller för den delen om hela bandet kommer överens om att ni vill slå igenom stort så är det bra att ta kontakt med ett skivbolag och/eller en agent som kan hjälpa till. Dock innebär det här inte att ni automatiskt kommer att bli signade hos ett skivbolag på studs, det krävs mycket jobb och det kommer att vara något ni kan behöva arbeta med länge. Dels måste ni etablera er som band och skapa en publikbas för att bli signade, dels så måste ni arbeta på att ta kontakt med olika skivbolag och sälja in er produkt.

Som en tröst på vägen kan ni alltid prova att lägga upp er musik på streamingtjänster som Spotify, då kan ni åtminstone få en liten summa pengar om ni kommer upp i ett större antal spelningar. Dessutom kan det vara ett smart sätt att synas på och det i sin tur kan leda till att ni får fler spelningar, vilket i sin tur ökar era chanser att få en bra agent och/eller bli signade hos ett skivbolag.

Oavsett vilken eller vilka av vägarna du/ni väljer så är det viktigt att ha tålamod och vara medveten om att det krävs att ni arbetar stenhårt för att lyckas.

Leave a Reply

mts_best