Svenska skivbolag

Sonora

De allra största skivbolagen är baserade i utlandet, men det finns även i Sverige några storfräsare som lyckats etablera sig som svenska skivbolag. Det allra första svenska skivbolaget hette Sonora och startade 1932. Eftersom 30-talskrisen gjorde sig påmind i stora delar av världen, så spelade Sonora mycket på sin nationalitet genom att tydligt skriva på samtliga skivor ”Sonora – den svenska skivan” och dylikt. Sonora gjorde även andra finansiella framgångar då alla skivor pressades i Sverige och att inspelningarna också skedde på hemmaplan. På så sätt undkom man tullar och liknande som hade varit aktuella om man hade pressat sina plattor utomlands. 1958 köptes dock Sonora av Philips dotterbolag i Sverige, och den före detta svenskheten ville sig inte längre.

Metronome

Andra världskriget gjorde att skivförsäljning och pressandet av skivor samt även en stor del inspelningar fick läggas på hyllan ett tag. Men när kriget tog slut och Sverige var en av de rikaste länderna i Europa då de inte hade närvarat i striderna och konflikterna, startades ännu ett skivbolag – Metronome. Bolaget öppnade 1949 av bl.a bröderna Anders och Lars Burman.

Skivinspelningarna som gjordes där var främst med jazzartister och titlar som givits ut av bolaget är t.ex ”Siesta” och ”Say it with your heart”.

60-talets framgångar för den svenska skivindustrin

Det var först under 1960-talet som skivförsäljningen tog fart på allvar och en bidragande orsak var att Sveriges Radio P3 uppkom och en rad låtar fick ett genomslag på den svenska marknaden, alltjämt som popkulturen började blomstra. Detta medförde att både svenska och utländska skivbolag fick fäste i Sverige, och utomlands. I Sverige köptes flera av de gamla skivbolagen upp och ingick avtal med utländska aktörer, såsom när Cupol blev ett med amerikanska Columbia eller när Polydor köpte Karusell.

Sverige hade många små skivbolag vid den tiden som alla hade skrivit kontrakt med stora popband. Det var också därför som de utländska aktörerna såg sin chans till att förvärva dem – för att gynnas helt enkelt. Detta ledde till många stora ekonomiska affärer med många smarta affärsmän som visste hur en slipsten skulle dras.

Samtidigt lät inte de svenska aktörerna stå och se på när företagen blev förvärvade av de stora jättarna. I samma veva som kontrakten skrevs, bildades fler nya svenska skivbolag som Polar Music International och Sonet. Det var genom dem som ABBA, Ted Gärdestad och många andra svenska artister fick sina genombrott. Så musikbranschen kunde inte klara sig utan de svenska skivbolagen, bakom vilka det dolde sig rena snillen som förmodligen hade

läst på till både högskoleprovet och ett stort antal tentor i affärsbedrivande.

Svenska artister startar individuella skivbolag i egen regi

Den svenska skivindustrin fortsätter att växa och producera nya artister, somliga startar till och med sina egna bolag som Axwell eller Robyn. Det är ett sätt att sätta sina egna gränser och arbeta under individuella former, vilket ofta känns behagligt för både konstnärer och musikproducerande personer.

Leave a Reply

mts_best