Skivkontrakt

För inte särskilt många år sedan var ett skivkontrakt nästan nödvändigt för ett band som ville tjäna pengar på sin musik. Idag ser det lite annorlunda ut eftersom internet ger musiker fler möjligheter till distribution. Att få ett skivkontrakt är ändå ett erkännande som de flesta band och artister strävar mot eftersom det i regel innebär att de kan koncentrera sig på annat än marknadsföring och distribution. I den här texten ska vi bland annat berätta om hur skivbolagsbranschen förändrats på senare år och vad det innebär att ligga på ett skivbolag.

Det är lättare att starta skivbolag idag

Det har länge funnits specialiserade skivbolag som koncentrerat sin utgivning till smala musikstilar. Personalen har då kunnat ha mer kunskap om musiken de arbetat med. Det vi ser idag är mer extrema former av specialisering. Läs gärna artikeln: skivbolag släpper musik; gjord för katter, den kan ge dig inblick i hur vissa bolag väljer att arbeta idag. Inspelningsutrustning är billigare än tidigare och det är en faktor som gör det möjligt för små och entusiastdrivna skivbolag att starta verksamhet utan allt för stora investeringar. Branschen står också inför utmaningar i och med att försäljningen av CD-skivor minskar. Flera mellanstora skivbolag som redan tidigare hade det svårt att gå runt har tvingats lägga ner eller kommersialisera sin verksamhet.

Vad innebär det att få skivkontrakt?

Artister som ges ut på bolag säljer nästan alltid fler skivor och får mer exponering i media. Det brukar leda till att de säljer fler biljetter till sina spelningar. Det är alltså en positiv spiral som sätts igång i samband med ett skivkontrakt. När det gäller små band som själva är engagerade inom sin subkultur och som når sina fans via en hemsida och får ut sin musik via betaltjänster online, är det inte säkert att skivkontrakt är den bästa lösningen. Kontrakt innebär alltid paragrafer som man måste följa. Ett band kan förlora lite av kontrollen över musik och inspelningar och måste dela sin eventuella vinst med bolaget.

Leave a Reply

mts_best