Matador

Matador är ett skivbolag som blev kända under indierockens 90-tal. De släppte då skivor med några av de mest tongivande banden inom skramlig gitarrock, punk, det som kallades för ”alternative” och en del experimentella genrer.

Att säga att skivbranschens 2000-tal varit haltande vore en underdrift. Årtusendets inledande år var en ständig serie av kriser för skivförsäljningen och det verkar som att det är först nu som musikbranschen än en gång funnit någorlunda stabil mark att stå på. Om det finns någon läxa att lära för dig som privatperson är det betydelsen av att spara pengar till sämre tider. Ett isk konto, eller som det också kallas, ett ”investeringssparkonto” är en bra madrass att stoppa dina sparpengar i. Det är gratis att skaffa och till skillnad från ett aktiesparkonto är det enkelt att räkna ut skatten på ett investeringssparkonto. Du betalar helt enkelt en platt schablonskatt för alla pengar du har på kontot. Det betyder att du istället för att sitta och räkna på hur mycket som blir över av dina sparpengar kan fokusera på din sparstrategi.

Startades i en sunkig lägenhet i New York

Precis som de flesta andra skivbolag startades Matador Records under enkla förhållanden. Grundaren Chris Lombardi började 1989 bedriva skivbolagsverksamhet från sin lägenhet i New York. Skivbolagets första skivsläpp var med en idag okänd duo från Österrike: H.P. Zinker.

Lombardi som var en aktiv betraktare av den tidens musikscen började dock snabbt addera fler band till det gryende skivbolagets katalog. Den första stora framgången var när Matador fick släppa det skotska bandet Teenage Fanclubs A Catholic Education i Nordamerika.

Nästa stora skivsläpp i Matadors historia var när de 1992 släppte indiebandet Pavements debutalbum Slanted and Enchanted. Pavement skulle komma att bli ett av 90-talets mest inflytelserika band. Det var också i och med Pavements släpp som skivbolagets mest gyllene år inleddes. 1993 släppte de det nu klassiska debutalbumet av Liz Phair, Exile in Guyville, och påbörjade ett distributionssamarbete med det stora skivbolaget Atlantic Records.

År 1996 köpte Capitol Records 49 procent av Matador vilket blev det lyft som förde bolaget från liten indie-label till ett bolag med stora luftiga kontor med glasfönster och städare. Matador hade vid den här tidpunkten kontor i New York men öppnade nu också ett i London, för att komma närmare den brittiska musikscenen.

Matador idag

2010 firade Matador 21-årsjubileum med en konsert där ett dussintal nuvarande och före detta artister på bolaget spelade. Bland Matadors största aktiva namn idag hittar vi bland andra Kurt Vile, Superchunk, Belle & Sebastian och Interpol. Det sistnämnda är också det enda bandet på bolaget som kan skryta med att ha tre album som sålt guld. Matador fortsätter att ge ut och signa nya band inom rock och indie.

Leave a Reply

mts_best