Starta eget skivbolag

För de flesta människor är steget stort från drömmen om ett eget företag till att faktiskt göra verklighet av planerna. Att många musiker drömmer om att en dag starta eget skivbolag är kanske föga förvånande. I första hand vill man då nå ut med sin egen musik och i andra hand vill man kunna värna om sin individuella stil till 100 %. Att kunna få fritt utlopp för sin konstnärliga frihet samtidigt som man kontrollerar alla steg på vägen från skrivprocess till färdig skiva är den ultimata drömmen.

Hur gör man?

Det som avskräcker många potentiella företagare är helt enkelt rädslan att det ska vara för svårt eller att man inte ska tjäna några pengar på investeringen. Ofta är det dock betydligt enklare än man tror men det viktigaste steget på vägen är att ha en detaljerad plan. Att ge sig ut i terrängen utan karta kan bli både kostsamt och tidskrävande. När man har tänkt igenom sin affärsidé är det bara registrera bolaget, hitta en distributör för artisternas skivor och sätta igång! Detta var den lätta biten. Utmaningen ligger sedan i att både hitta artister och att lyckas få dem att signa med skivbolaget ifråga. Därefter är det dags att både anställa och placera personal där deras kompetens behövs bäst. Detta behövs allt i allt:

 • Vision
 • Detaljerad affärsidé
 • Marknadsföringsstrategi
 • Artister
 • Hitlåtar
 • Ekonomiska medel

Lita på din talang

Som allt annat i världen är det viktigt att våga prova vingarna om man verkligen har anledning att tro att de kan bära. Om man verkligen vill ge ut sin egen musik då är det bara att göra det – vill man ha någonting gjort får man helt enkelt göra det själv. Det finns inga genvägar och det kommer definitivt inte att dyka upp någon som gör det åt dig. Du behöver tillgång till:

 • Kreativitet
 • Inspiration
 • Problemlösningsförmåga
 • Envishet
 • Självförtroende

Hitta hitlåtar

Dessutom behöver du den fundamentala kunskapen att känna igen en hitlåt när du hör den. En skivbolagsdirektör behöver själv besitta en hel kunskaper när det gäller hur man skriver låtar och hur man framför dem. Det handlar inte bara om att låta andra göra jobbet. Här är det viktigt att ständigt ha örat mot marken och hitta den hook, melodislinga eller gimmick som kommer att generera det stora klippet.

Framför allt behövs en förmåga att se potential i människor kanske rentav innan de har upptäckt den själv. Naturligtivis kan man som artist starta ett eget skivbolag uteslutande för att ge ut sin egen musik. Kanske är man trött på att dela med sig av kakan och känner att man lika gärna kan behålla hela själv. Hur roligt det blir i längden att bara fokusera på egen musik i ett skivbolag kan man diskutera. De flesta öppnar upp bolaget för andra likasinnade artister och skapar ett företag som lyckas etablera sig på musikmarknaden.

Leave a Reply

mts_best